Summit 2015

ȘI NOUĂ NE PASĂ de cei 58.013 copii fără părinţi din România

Alianța România fără Orfani a organizat în perioada 5-7 Noiembrie 2015 la Cluj-Napoca cea de-a doua ediție a întâlnirii naționale a organizaţiilor şi persoanelor care lucrează sau sunt interesate de copiii aflaţi în dificultate.

Printre invitaţi, s-au numărat domnul Daniel Vasile, Secretar de Stat, Preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Rromi, doamna Claudia Boghicevici, Deputat în Parlamentul României, doamna Florica Cherecheş, Deputat în Parlamentul României, precum şi Don Lothrop, fost partener în conducerea Delphi Ventures implicat în mai multe acțiuni de caritate în România.

Peste 200 de părinți adoptivi, asistenți maternali și sociali, copii adoptaţi sau aflaţi în plasament, lucrători în ONG-uri, angajați şi directori ai DGASPC, clerici dar și parlamentari, au participat la prezentările în plen, dezbaterile legate de posibilitățile de colaborare între Stat și organizațiile nonguvernamentale, precum şi la 16 workshop-uri pe diferite teme susținute de specialiști naționali și internaționali printre care se numără Dr. Anamaria Balla – Psihoterapeut Cognitiv – Comportamental, Corina Caba de la Fundația “Casa Speranţei” prin care și-au găsit familii peste 400 de copii, dar şi Janet Feavel – Maseor Terapeutic Licențiat si Terapist Nutriționist Practician.

Concertul susţinut de Cristi Cazacu și expoziția de artă a sculptorului Liviu Mocan, alături de poveștile de succes din acest domeniu atât de sensibil al copiilor abandonați, au conturat într-un mod inedit evenimentul.

Următorul Summit va fi pe 27-29 octombrie 2016 în București. Mai jos sunt câteva din impresiile participanților de anul acesta:
“M-am simțit încurajată să adopt un copil împreună cu soțul meu.”
“Am înțeles importanța implicării bisericii, în a gândi pași mici și creativi prin care să toți creștinii să ofere grijă orfanilor. O să promov adopția în biserica mea și printre prietenii mei.”
“Împreună putem avea un impact mare în lumea copiilor fără părinți din România. Problema este mult prea complexă pentru a lupta singuri împotriva ei. Organizațiile, bisericile și persoanele individuale trebuie să lucreze împreună.”
“Să îmi pese de cei care nu au voce. Vreau să încurajez cât mai multe persoane să se implice în viața copiilor abandonați.”
“Am renunțat la prejudecata de a adopta un copil de etnie romă.”
“Am acumulat informații valoroase despre trauma copiilor abandonați și despre procesul de vindecare. Lunile viitoare i-am invitat pe  cei de la ARFO să ne ajute să organizăm un training pentru angajații DGASPC și pentru familiile adoptive și de plasament.”
“Sunt un om de afaceri și pentru mine a însemnat un plus de argumente pentru a sponsoriza demersurile pentru adopție și plasament. Țineți-o tot așa!”
“Am înțeles mai bine problemele sistemului legislativ din România raportate la problema copiilor aflați în dificulate și vreau să îmi folosesc cunoștințele pentru a promova o lege mai bună.”
“M-am simțit încurajat să întâlnesc un număr semnificativ de persoane care anul trecut, la summit, spuneam că vor să adopte sau să ia în plasament: anul acesta să îi văd cu copii. Asta mi-a dat senzația că ARFO este mai mult decât vorbe: se poate!

Poze de la Summit.